pátek 24. října 2014

Prambanan

Prambanan je jeden z nejvýznamějších a nejkrásnějších hinduistických chrámů na světě. Nachází se 17km od centra Yogyakarty a obklopuje ho velký park.


Byl vystavěn v 10.století našeho letopočtu. V té době vládla Jávě Mataramská dynastie, jejíž vládci postupně upřednostnili hinduismus nad buddhismem.


Legenda o vzniku chrámu říká, že jej vystavěl král jménem Bandung Bondowoso na důkaz lásky k princezně Roro Jonggrang. Ta jeho lásku odmítala a aby ho odradila, řekla mu, že si ho vezme jedině, pokud se mu povede během jedné noci vystavět chrám s tisíci sochami. Bondowoso přivolal nadpřirozené síly a úkol skoro splnil. Princezna Jonggrang se však zalekla a vyzvala vesničany k zapálení rýžového pole, jímž chtěla předstírat rozbřesk. Bondowoso, který mezitím dokončil 999 soch, princezninu léčku rozpoznal a zaklel ji do tisíce sochy chrámu.


Co je jiné oproti Bali na Jávě, že lidé tady nejsou zvyklí na bílé turisty. Stává se nám teda celkem často, že nás někdo osloví a chce si s námi udělat fotku. 


Jak si občas někde v zahraničí myslí, že jsme stále Československo. Tady Czechoslovakia povýšili na Czekoslavia, kterou zaměňují s Jugoslávií, a myslí si, že jsme měli prezidenta Tita.


U Prambananu zůstáváme na západ slunce.


S fotografem Nurym a jeho přáteli.


Cestou autobusem na hostel se ptáme nějakéhopána, kde máme vystoupit, ten místo toho ukazuje na měsíc. První nechápeme, ale pak nám dochází, že je právě zatmění měsíce. Perfektní tečka na závěr k povedenému výletu.

Žádné komentáře:

Okomentovat