pátek 3. října 2014

Gili Islands

Gili Islands tvoří tři malé ostrůvky Gili Trawangan, Gili Meno, Gili Air, nachází se na severozápad od ostrova Lombok. Ještě před několika lety byly ostrůvky turisty neobjeveny. Dnes je tomu už jinak a potkáváme zde davy turistů.Ceny ubytování a jídla jsou tady o poznání vyšší.

Největší z ostrovů Gili Trawangan je mezi turisty oblíbený hlavně kvůli pártym. Na Lomboku nás provází písnička o tomto ostrovu. Poslechnout si ji můžete kliknutím ZDE.

My jsme se rozhodli navštívit prostřední ostrov Gili Meno, protože je zde největší pravděpodobnost setkat se se žělvami.

Na ostrov Gili Meno se dostáváme veřejnou lodí z přístavu Bangsal, na Lomboku. Vyrážíme zde na jednodenní výlet. Loď má vyplouvat v osm hodin ráno, když ale není plná, tak nepluje. Čekáme zhruba dvě hodiny než se posbírá potřebný počet pasažérů. Na lodi místní přepravují také bambus, jídlo a spoustu dalších věcí. Dopoledne je hladina moře celkem klidná, takže se s námi na ostrov dopraví neporušeně i několik plát vajíček. Odpoledne cestou zpět to s malou lodí hází tak, že by vajíčka přepravu určitě nepřežila.


Pláže s bílým pískem a úlomky korálů- ráj na zemi v podobě ostrova Gili Meno.





Čas na ostrově trávíme šnorchlováním. Hned při vstupu do moře lze vidět hejna rybiček různých druhů a barevné korály tvarů mimozemských mozků a designových hub na mytí nádobí. Doplaváváme až k samotnému korálovému útesu, který tvaruje podvodní krajinu a vytváří jeskyně a úkryty pro ještě barevnější rybky.


Po ostrovech nejezdí žádná auta. Dopravu po ostrově zařizují koníci s vozíkem. Všechny tři ostrovy jsou celkem malé, takže není problém celý ostrov obejít pěšky.

Žádné komentáře:

Okomentovat