pátek 3. října 2014

Ostrov Lombok

Trajektem vyplouváme z města Padangbai na Bali a míříme k přístavu Lembar na ostrově Lombok. Ostrovy odděluje od sebe Balijské moře, kterým probíhá také zoogeografická hranice rozdělující faunu a flóru na asijskou a pacifickoaustralskou.


Na trajektu potkáváme sympatickou Indonésanku Aldu, která ale dlouhodobě žije a pracuje v Holandsku. Tři hodiny plavby trajektem strávíme povídání s ní. Dává nám ochutnat hadí ovoce se slupkou dodobnou hadí kůži. Říká nám, že právě dokončila kurz potápění a míří dál na ostrov Flores potápět se s rejnoky.

Ostrovu Lombok vévodí vulkán Gunung Rinjani, vysoký 3726m. Nám tady chyběl Lukáš, aby nás vyhecoval, abychom vyšli nahoru.
Obdivovali jsme Gunung Rinjani alespoň z letadla.



Lombok na nás působí jako suchý ostrov. Jednotlivé domečky tady už nejsou tak malebné jako na Bali. Většinou chudé vesnice doplňuje honosná mešita. Na rozdíl od Bali, většina obyvatel Lomboku jsou Sasakové, muslimové s unikatní kulturou a jazykem. Islám dává o sobě vědět také několikrát za den zpěvy a nahrávkami vycházejícími z mešit.


Naše cesta pokračuje z přístavu autobusem přes hlavní město ostrovu Mataran do turistického střediska Senggigi. 

Hinduistický chrám Pura Batu Bolong nedaleko Senggigi.


Nezůstáváme přímo v turistickém centru, ale v nedaleké rybářské vesničce Montong. Zdejší pláž má svoje kouzlo a atmosféru. Poprve se na ni vydáváme při západu slunce, které zalévá červeným světlem různobarevné rybářské loďky. Mezi loďkami s vyvažijícími kůly po stranách pochodují slepice a kohouti a do toho zní písně z mešit. 



U jedněch rybářu usedáme v plážovém přístřešku a necháváme si uvařit rybu Red Snapper. Výborné! U rybářů si tady na Lomboku za dobrý peníz pochutnáváme na čerstvých rybách každý den.


Rybáři nám říkají o problémů výkupu pozemků na Lomboku. Za malý peníz jsou nuceni občas odprodat své chatrče na pláži, kde se pak staví resorty pro turisty.

Mezi místními jsou populární cigarety Kretek, do kterých se přidává koření hřebíček.


Na Lomboku potkáváme kouzelníka, který nad ohněm ze zapalovače tvaruje náramky z černého korálů. Černý korál, který místní nazývají Akar bahar, je vzácný, roste hluboko pod vodní hladinou. Dříve byl důkazem síly, protože potopit se pro něj tak hluboko nebylo vůbec jednoduché.


Na výlety po okolí si půjčujeme motorku. Koupeme se na krásných plážích, kde jsme většinou jediní návštěvníci.


Provoz je zde o poznání menší než na sousedním Bali, zdejší cesty ale nejsou zrovna nejlepší. Při kochání krajinou se nám stává defekt. Zastavuje u nás ale hned nějaký mladík na kole a ukazuje nám, kterým směrem je servis. Naštěstí je to opravdu kousek. Bez použití lepidla a jakýchkoliv chemikálií nám v servisu během chvilky zhruba za 35kč kolo opravují.


Když čekáme než nám motorku opraví, seběhne se kolem nás hlouček dětí.


Žádné komentáře:

Okomentovat