pátek 22. prosince 2017

Bariloche - naše poslední zastávka v Patagonii

Když byl v roce 1945 vůdce poražen, několik tisíc spolupracovníků třetí říše uniklo do Jížní Ameriky. Město Bariloche v Argentině se stalo známé jako "hlavní město třetí říše v exilu". Mezi uprchlíky byl také Josef Mengele (osvětimský anděl smrti) a Adolf Eichmann (architekt holokaustu). Někteří věří, že i sám Hitler fingoval svou sebevraždu a zbytek života dožil v Argentině.


Ani se nedivíme, proč si nacisté Bariloche vybrali. Krajina je tady překrásná. Potvrzuje to i výhled z vyhlídky Cerro Campanario. Nahoru mužete vyjet lanovkou, my to vychazíme pěšky. Je to necelá půlhodina, ale jde se do velkého stoupáku.


Cesta vede lesíkem a závěr lesa je komplet porostlý vlčími boby. Ty jsou tady v celé Patagonii hodně časté. Zahlédli jsme, že je lidé pěstují na zahrádce i úplně na jihu v Punta Arenas.


Spousta jich roste i jen tak u cesty. Cesta z El Chalténu do Bariloche byla dlouhá a trvala nám v autobuse celých 24hodin. V mapce je vyznačena naše trasa po Patagonii od úplného jihu z Punta Arenas po Bariloche. Vzdálenosti jsou tady celkem velké, i když se to v mapě až tak nezdá. Mezi jednotlivými městy nebo horami jsou to pak většinou holé pustiny, kde nic není jen rovina se suchou trávou.


Centrum města se rozkládá u pobřeží jezera a působí celkem evropsky. Všude je už i vánoční výzdoba. Občas je tady až přesantaklausováno.


A jedem zpátky do Chile. Tentokrát nás na nádraží vyprovází a čéká s námi na bus pejsek Pepe. Už v Santiagu jsme koupili ve zverimexu psí keksy. To je ale jídlo pro bohaté psy. Tihle potulní quiltros je nechcou žrát ani za nic. A tak nám zbyvají v batohu pořád ještě asi tři keksy z deseti. 


Mezi státy se nesmí převázet jídlo, hlavně ne ovoce. Kontrola na hranicích je tedy důkladná. A tak začína služba labradorovi Akovi, ktery jinak blbne s pískací hračkou před celnicí. Všechny batohy vyskládat ven a Ako jde na věc. Prochází mezi nimi v uličce a všechny je musi důkladně pročuchat. Tak a tady je sendvič se šunkou a sýrem, tady máme nějaké jablka. Máte smůlu, jde to do koše.

Naši dobře schovanou bábovku naštěstí neobjevil.

Žádné komentáře:

Okomentovat