středa 6. prosince 2017

Barevné Valparaíso s malebnými graffiti uličkami

Na pár dní se ze Santiaga přesouváme do přímořského města Valparaíso. Je to necelé dvě hodiny cesty autobusem. Celé město je zasazeno v kopci s výhledem na moře. Město je známe barevnými domky a graffiti uličkami a díky toho se dostalo taky pod dědictví UNESCO.


Stoupáme po schodech nahoru, abychom si mohli vychutnat výhled na město. Pokud se vám nechce pěšky, můžete nahoru vyjet několika speciálními tramvajkovými výtahy, kterým tady říkají ascensores.

 

Domy Valparaísa hrají všemi barvami a navíc je doplňuje street art různých podob od mural, graffiti, maleb na schodech, vlaječek nebo různých nálepek.


Pro děti nechybí u některých schodů taky skluzavky.


Ve Valparaísu vládnou kočky. Narážíme tady na několik velmi charakterních koček i kočičí kavárnu. 


Kromě koček je tu i dost turistů. V Santiagu jsme turisty skoro nepotkávali, tady se to jimi jen hemží. Potkáte je hlavně s Free tours, kdy Vás zadarmo provedou městem a popovídají o jeho historii.

Ve Valparaísu se nachází druhý ze tří domů Pabla Nerudy a to La Sebastiana. Rozložení pokojů v domě je koncipováno vertikálně. Barevnému obývacímu pokoji vévodí koník z kolotoče z Paříže, nad jídelním stolem se vznáší růžový exotický pták a alkohol se servíruje v námořnickém baru.


Valparaíso je ale taky jeden z nejdůležitějších a největších přístavů v Chile. Z vyhlídky pozorujeme, jak vykládají kontejnery z lodi přímo na kamióny. Našli jsme tu taky obří námořnické muzeum se spoustou malých i velkých modelů lodí, ponorek i vyobrazeních významných mořeplavců.


Kvůli velikosti přístavu se tady k moři ale vůbec nedostanete. Celé pobřeží je oploceno. Z vyhlídky se dá ale celkem dobře pozorovat. Koukáme, jak pelikáni loví rybky. Střemhlav se vrhnou k hladině a těsně nad ní elegantně dobrzdí, chytnou rybku a plujou dál.


Uličky a výhledy si cestou dolů vychutnáváme snad ještě více.


Jsme tu ubytováni u paní Pauliny a kocoura Aquilese. Paulina ani Aquiles nemluví vůbec anglicky a tak se snažíme španělsky. 


Žádné komentáře:

Okomentovat