pátek 30. března 2018

Start na poloostrově Yucatán, ostrovy Isla Mujeres a Cozumel

Z Mexico City přelétáme na jihovýchod Mexika na poloostrov Yucatán. Máme se tady totiž setkat s mojí sestřenicí Romčou.
Město Cancún, kam přilétá naše letadlo, sice leží u moře, většina pláží je ale obsazena hotelovými rezorty. Ani samotné město není moc příjemné, je uzpůsobeno vyloženě pro auto a ne pro chodce. A tak z města hned další den utíkáme za krásnými plážemi na nedaleký ostrov Isla Mujeres.


Podnikáme tu výlet na loďce. Proplouváme prvně kolem majáku, kde náš kapitán na sušenky přiláká spoustu pruhovaných žlutočerných rybiček.


Následuje potápění u vraku, v kterém se schovávají další rybky, malé i velké, například Dory z Hledá se Nemo nebo i nádherný perutýn s paprsčitými ploutvemi.


Doplouváme ke břehu a máme možnost vyfotit se s býložravým žralokem. Viděla jsem předtím už spoustu takových fotek na internetu, ale nedošlo mi, že žraloci musí být kvůli těhle fotek v ohrádce. U mola je obestavěný kus moře kůly. Po schudcích sejdete do bazénu ke žralokovi. V bazénku je ještě pán naháněč, který žraloka odchytne a dá vám ho do rukou, ať si můžete udělat fotku. Žralokovi se většinou moc nechce. Jediné místo, které má na schovaní jsou schody a tak se pluje po vynucené fotce vždycky schovat pod schody. Přišlo mám to všem třem fakt strašné.


Místa na břehu, kde je naskládaných více kamenů na sobě, obsazují leguáni. Říkají tady tomu La casa de las iguanas.


Tortugranja je místo, kde se v akváriích odchovávají malé karety, které později vypouští do volné přírody. Vidět tu můžete i zajímavé barevné kombinace.


Venku je zase ohrazený plotkem kus moře, kde jsou umístěny už větší želvy. Tahle ohrada je už ale aspoň veliká a želvy tam nikdo neosahává. Spolu s želvami tam plave taky pár býložravých žraloků a rejnoků.


Na závěr dne se jdeme projít na prý nejhezčí pláž na severu ostrova Punta Norte.



Večer zpět v Cancúnu se na večeři potkáváme ještě s Kristýnou, kamarádkou taky z Havířova. Havířov se setkává v Mexiku.


Do piva s rajčatovým džusem tady přidávají krevety. Zkoušíme taky tacos s cochinitou - typickým masem pro Yucatán. A jako dezert si večer na ulici můžete koupit křupavé ruličky marquesitas naplněné nutelou a banánem nebo někdy i nutelou a sýrem. Mají tu celkově rádi sladko-slané kombinace pečivo se slanou náplní tady mají vždy pocukrované.


Neleníme a hned se přesouváme dál do Playa del Carmen. Tady je to opravdový dovolenkový ráj Američanů. Místo pesos tady ceny rovnou diktují v dolarech. To není nic pro nás. Pláže jsou tady sice moc hezké i veřejné, ale jsou stejně teďka zaneseny smrdutými řasami.


A tak se dostáváme na ostrov Cozumel. Cozumel znamená v překladu ostrov vlaštovek. Vlaštovky na nás čekají hned, jak vystupujeme z trajektu, jako reliéfní motiv dlažby chodníku před přístavem. Po procházce po městě opět nasedáme na loďku a jdeme šnorchlovat.


Šnorchlujeme mezi rybkami a menšími korály. Přeplouváme na místo, kde jsou na dně v řadách naskládány velké už řasami porostlé vázy. Vypadají jako podmořské domy a rybky je taky hojně obývají. Je tady celé podmořské město. Z pod jedné z váz vyplouvá dokonce menší rejnok.

Žádné komentáře:

Okomentovat