neděle 1. dubna 2018

Tulum - mayské ruiny, zatopené jeskyně cenoty a biorezervace Sian-ka'an

Tulum leží asi hodinu cesty na jih od Playa del Carmen, naší předchozí destinace. Jedná z jeho hlavních atrakcí jsou mayské ruiny, které stojí přímo u pobřeží oceánu. Díky toho působí úplně jinak.



Pár metrů za vstupem do areálu objevujeme se vyhřívat celkem velkého leguána. Jsme z něj nadšení. Dál zjišťujeme, že leguáni jsou tady v areálu snad všude a ještě větší.



Kromě leguánů pobíhá v areálu taky nosál Lucy. Když jsme v lesíku vidíme houf lidí fotící si něco, doufáme, že to bude Lucy. Jsou to ale tihle dva leguáni přistiženi při intimní chvilce.


Černý pták zanate s výrazným ocáskem je tady v Mexiku náš neustálý společník. Je to takový kříženec mezi havranem a tuiem, který nás zase pronásledoval na Zélandu. Dává o sobě vědět skřehotavými zvuky.


Centrum města je příjemně malé a je to v podstatě jedna hlavní ulice s obchody, takže trochu něco jak Havířov. Tulum i okolí je celé jedna velká rovinka a tak hodně lidí využívá k přepravě kola. Podél hlavní ulice je dokonce i cyklostezka. Je to tady pořád ještě dost turistické, ale už je to o dost lepší než Playa del Carmen.


Oblíbili jsme si tu zmzlinu Panna e Cioccolato, která má v Tulumu dokonce více poboček a stojí se na ni často i řada. Vyrábí taky netradiční příchutě jako třeba čokoláda s chili, kukuřice nebo med.
Když si kupujeme s Romčou zmrzlinu, Kuba nás čeká na lavičce a dá se do řeči s Franciskem, kameramanem na volné noze. Je sice z Mexico City, ale přijel tady za prací. Francisko nás bere na večeři a do klubu s živou hudbou.


Pro Yucatán jsou hodně typické cenoty neboli zaplavené jeskyně. Celý poloostrov je jimi prakticky posetý. Na doporučení zkoušíme cenotu Dos Ojos, v překladu dvě oči. A název odpovídá vzhledu cenoty. Dva otevřené kruhy nad zemí, pod zemí ale spojené podzemními chodbami a kanály.


Hlavní vstup do cenoty je celkem obsazen lidmi, dá se ale plavat dál a prozkoumávat různorodá zákoutí jeskyně. Hloubka i výška jeskyně se různě mění. Někdy je pod vámi neskutečná temnota a vypadá to jako by hloubka byla nekonečná. Jindy je tak mělká, že musíte dávat pozor, ať se neodřete nebo kus přejít pěšky. Díky toho, že je cenota ve tvaru kružnice, připadá nám prvně, že plaveme strašně dlouho a trochu se divíme, když vylézáme nahoru a jsme v podstatě na tom stejném místě, kde jsme začínali.



Jeskyni objevují kromě nás i potápěči. Ti můžou mezi oběma kruhovými cenotami proplavat právě podzemními chodbami. Pro ostatní je aspoň možnost nahlídnout shora menší dírou mezi cenotami do netopýří jeskyně. Když se koukáte shora vidíte prolétávat netopýry tam a zpět. Uvnitř jeskyně jsou jich prý stovky.


Do cenoty  Dos Ojos jezdí colectivo z centra Tulumu za 30 pesos, vstup je trochu dražší a to 350 pesos. Mexické pesos je skoro rovné naší koruně, tak se nám to tady dobře počítá. Nás zpátky do města hází učitel potápění.


Biorezervace Sian-ka'an leží na jih od Tulumu a ukončuje pásmo Mayské riviery. Jedná se o několik lagun, které pozvolně přecházejí v moře. Proplouváme loďkou mokřady a mangrovníkovými porosty. Mangrovníky rostou většinou v déltách řek, které se vlévají do moře. Potřebují totiž k životu sladkou i slanou vodu.


Mangrovníky slouží jako ukryt pro řadu zvířat, ptáky jako například volavky ale i predátory jako je tento krokodýl. Loďkou připlouváme v podstatě až k němu.


Kromě toho mají mangrovníky spoustu dalších užitečných funkcí. Čistí vodu od přebytečné soli, chrání před erozí a povodněmi a taky chrání korálové útesy.


Když vyplouváme do volnějšího prostoru naši loď následují tři delfíni. Navzájem se ve vodě předplouvají a hrají si. Kromě delfínu tady žijí taky kapustňáci, ti jsou ale dost plašší, takže vidět je je opravdu těžké 


Posléze s loďkou připlouváme k ostrůvku plném ptáků. V korunách stromů lze vidět pelikány, fregatky  i kormorány. Kromě nich jsme po cestě zahlídli taky několik dravců.


Plujeme víc na otevřené moře do místa, kde si to oblíbily karety. Karety se nadechují cca po pěti minutách a tak, když pod vodou jednu z karet zahlédneme, s loďkou ji následujeme a čekáme až se vyplave nadechnout. Je opravdu veliká, pod vodou vypadá jako obrovský plavající balvan. Přivádí nás k místu, kde je cca dalších pět podobně velkých želv.


Následuje šnorchlování. Mezoamerický korálový útes se táhne po celé délce pobřeží biosferické rezervace. Korály jsou tady nádherné.


Poslední na programu je koupání na nádherné pláži s bělostným pískem. Odstíny tyrkysové vody se nám během cesty změnily několikrát. Mayové vystihli název místa Sian Ka'an, což v překladu znamená "místo, kde se rodí nebe".


Na oběd zastavujeme v rybářské vesničce Punta Allen a je to nejjižnější bod rezervace, kam se podíváme. Následuje cesta zpátky.


Nosálové se nám zatím uspěšně schovávají, ale třeba budeme mít štěstí příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat