pondělí 9. dubna 2018

Koloniální Mérida a pozorování ptáků v Celestunu

Na západní straně Yucatánu leží město Mérida. Je to takové trochu větší a stylovější Valladolid. Mají tu všechno trochu větší – katedrálu i sedátka v parku.


Oproti Cancunu a Playa del Carmen to tu působí úplně jinak. Je tady výrazná koloniální architektura. Amerických turistů tu už moc nenajdete. Turisti tady jsou spíše místní. Projížďka v kočáře je jedna z jejich oblíbených aktivit.


Jsme ubytováni v docházkové vzdálenosti od centra poblíž náměstíčka Santa Ana. Je to umělecká část města, nachází se tady u sebe několik galerií.


Večer to tady žije. Není problém najít restauraci nebo klub s živou hudbou. La Negrita ožívá celkem brzy a zatančit si v ní můžete na kubánské rytmy. Najít místo k sezení je ale problém. V Mayan Pub, když dojdete brzy je možnost najít dobré místo, kapely v ní začínají hrát později. Mají výhodnější ceny za více piv, které vám donesou vyhlazené v kbelíku s ledem a ke stolu vám za večeř několikrát přinesou popcorn zadarmo.


Poloostrov Yucatán od sebe odděluje Karibské moře na jihovýchodě a Mexický záliv na severozápadě. Do města Celestun přijíždíme právě k Mexickém zálivu.
Delta řeky Celestun je opět porostlá mangrovníky a tvoří menší laguny. Právě zde žije hojný počet různých druhů ptáků a tak se na ně plujeme podívat.
Je zrovna sezóna plameňáků. Plameňáci ale často migrují a i když jich tu prý minulý týden bylo okolo 35ti tisíc, rozhodli se odletět. A tak vidíme jen tenhle malý zbytek. Ale i tak máme štěstí, ze i když tu zbylo jen pár, my je zrovna vidíme.
Zbarvení plameňáků způsobuje řasa, která se tady nachází ve vodě. Ten světlejší z plameňáků je ještě mladý a proto nemá tak výrazné zbarvení jako ostatní.



O dost víc zajímavější než plameňáci je ptačí ostrov plný albatrosů a pelikánů. Albatrosi poletují okolo, občas se strhne rvačka o jídlo. Pelikáni zase spíše odpočívají na větvích stromů.





Dál s loďkou proplouváme tunelem z mangrovníků.



Ve větvích mangrovníků se schovává třeba tenhle malý krokodýl. Jsou mu teprve dva roky.


Nebo tygrované volavky s natahovacím krkem.


Připlouváme až k přírodními jezírku ke koupání vytvořeném z větví mangrovníků. Uvnitř plave spousta rybiček.


Po výletu na loďce jdeme navštívit místní pláž. Pláž je posetá malými bělostnými mušličkami. Pelikáni nám nad hlavami poletují i tady.


Dostat se odsuď zpátky do Mériddy je trošku horší. Na autobus čekáme v dlouhé řadě skoro tři hodiny a až do čtvrtého busu se vtěsnáváme. Autobus zastavuje hodně krát po cestě, lidi nastupují a vystupují. Cesta se zdá být nekonečná. Zpět v Meridě jsme až pozdě za tmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat