neděle 15. dubna 2018

Trinidad

Trinidad je malebné UNESCO chráněné městečko na jihu Kuby. Trinidad je blízko moře a zároveň v pozadí s horami.



Ze zvonice si prohlížíme celé město z výšky. Uličky městečka jsou z většiny dlážděné kočičími hlavami. Z ulic se ozývá klusot koňských kopyt. Některé uličky jsou trochu více do kopce.


Zvonici najdete poblíž hlavního náměstí Plaza Mayor. Důležitý ve městě je taky Parque Céspedes, to je totiž hlavní wi-fi zóna, kde koupíte i wi-fi karty.



Okna baráčků jsou kryta různě tvarovanými mřížemi, ale jinak jsou otevřeny do ulice. Večer svítí a tak jde ještě lépe vidět život běžných lidí přímo z ulice. Oblíbené tu mají houpací křesla. V houpacím křesle se houpe před vchodem babička s dědou, babička se ovíjí vějířem a pozorují dění na ulici a nebo se houpe celá rodinka uvnitř za mřížemi a koukají na televizi.


Ubytování si vyřizujeme na Kubě většinou přes airbnb v domech označených jako casa particular, je to většinou pokojíček s koupelnou v domě od místních. Casy particular jsou označeny bílou cedulí s modrým okem a názvem domu, dá se tak dobře najít ubytování i přímo na ulici. V Trinidadu bydlíme u paní Damarys, vypadá jako taková dobrá šmelinářka. Mrká na nás, že holky vedle platí za pokoj o 5CUC víc. Dává nám svoji vizitku, máme ji ukázat v restauraci a dostaneme slevu a nabízí nám taky výlet do nedalekého údolí na koních.


Kousek od města se nachází pláž Playa Ancón. Dá se na ní dojet autobusem za 2,50CUC nebo kolektivem za 2CUC.


Na pláži má deku hned vedle nás slovenská rodinka, strašně sympatický starší pár s odrostlými dětmi a jejich partnery, a kousek dál se sluní zase Češi. Jsme tu taková československá skupinka. Tak moc Čechů a Slováků jako na Kubě jsme při našem cestování zatím jinde nepotkali.
V moři celý den vyčkává bíle oblečený černoch, nenápadně na Vás ve vodě houkne a snaží se prodat obří mušle.


V Trinidadu Vám celé město nabízí projížďku na koních do Parque el Cubano. Dá se to díky toho dobře usmlouvat na 10CUC. Projížďky je skrz údolí Valle de los Ingenios.


Dostáváme koníky Negrita a Dorada, kteří se jmenují podle jejich barvy. Negrito je trochu průbojnější a chce jít pořád vepředu. Dorado to občas zkusí, ale když je Negrito vepředu schválně mu křižuje cestu a dopředu ho prostě nepustí.


Na farmě s cukrem nám názorně předvádí výrobu cukru a míchají pro nás drink z cukru, rumu, medu a citrónu. 


Další zastávka je u vodopádů s jeskyní, kde se koupem.




A ještě poslední vyhlídka na údolí. Celkem jsme projížďkou strávily pět hodin s hodinovou přestávkou na koupání a zadky nás z projížďky teda bolí pořádně.



Žádné komentáře:

Okomentovat