středa 28. března 2018

Pyramidy Teotihuacán

Asi hodinku cesty na sever od Mexico City se nachází pyramidy Teotihuacán. Pyramidy zde postavili cca v 1. století našeho letopočtu mezoamerické kultůry. Město bylo bohužel z neznámého důvodu opuštěno. V 8.století našeho letopočtu nalezli trosky města Aztékové. Místo na ně udělalo takový dojem, že věřili, že toto místo je rodištěm bohů. Samotný název znamená právě "město bohů".
Největší pyramida komplexu Pyramida Slunce je zároveň třetí největší stavbou na světě, první  je Cheopsova pyramida v Egyptě.


Druhá největší pyramida Teotihuacánu Pyramida Měsíce je s Pyramidou Slunce propojená cestou mrtvých. Cestu lemují okolní menší pyramidy.


Co je zde výhodou třeba oproti pyramidám v Egyptě je to, že můžete nahoru na jednotlivé pyramidy vylézt a mít tak výhled na celý areál.


Nejlepší výhled je z Pyramidy Měsíce, jde vidět celý komplex a vzadu vyčnívá Pyramida Slunce.





Neděle v Mexiku znamená vstup pro místní zdarma.


Na Pyramidu Slunce je taková obrovská řada, že na ni nakonec vůbec nejdeme. Okolní menší pyramidy jsou ale i přes velký počet lidí v areálu skoro prázdné.
Cestu zpět k autobusu lemují stánky se soškami jaguárů, s barevnými foukátky vydávající podivné zvuky a šperky z obsidiánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat