čtvrtek 22. února 2018

Duhová hora v mlze

Vstávame ve čtyři hodiny ráno a vyjíždíme vstříc Duhové hoře. Cesta z Cuzca trvá cca čtyři hodiny a zákruty nad propastí mohou konkurovat cestě na Machu Picchu.
Duhová hora se správně jmenuje Apu Winicunca a je pro Inky posvátná. Ani se nedivím, když samotná incká vlajka zobrazuje duhu.


Cesta k hoře vede barevným údolím. Kolem nás se pasou bílé lamičky.


Vrchol Duhové hory leží ve výšce 5030 m.n.m. A my musíme překonat 1000 metrů převýšení. Pro ulehčení si bereme na část cesty koníka s tím, že se na něm vystřídáme. Majitel koníka Fernando s koníkem Cucem, ale stejného názoru nejsou a Fernando fakt pospíchá, nejspíš za dalším výdělkem. Kuba musí vedle nás běžet, aby stíhal. A nakonec se Kuba skoro vůbec nesveze a už jsme tam.


Díky Fernandovi a koníkovi Cucovi přicházíme pod vrchol jako úplně první z našeho autobusu.


I když Duhová hora není zas až tak známá, třeba o ni vůbec nepíšou v průvodci Lonely Planet, v poslední době se vyrojilo strašně hodně jejich fotek na internetu, takže už víceméně známá je. A tak nejsme jediní, kdo stoupá k vrcholu, ale jde s námi řádný houf lidí.
Mimochodem to, ze není Duhová hora v Lonely planet, byla Danova výmluva,proč s náma s Přemou nejdou :) Jedou napřed a budou nás zítra čekat v Arequipě.


Z hřebene máme výhled i na druhou stranu do krásného údolí. Pomalu ale jiste přichází mlha a údolí se do ni postupně zahaluje.


Ještě v autobuse jsme dostali na cestu turistické hole, což v Peru znamená tyčky od smetáku. Jde se s nima dobře, jsou lehké a fakt se hodí, protože je mokro a klouže to.


Pestrá skladba minerálních látek způsobuje, že  na hoře vidíte za sebou až sedm pruhů různých barev.



Mlha se k nám rychle blíží, stoupáme na vyhlídku. Fotím tuhle fotku a pak se otáčím a stoupám pár kroků nahoru. Když se otáčím znova výhled na barevnou horu, už žádný není, všude kolem nás je jen mlha.


Zbývající spolucestující z autobusu přichází nahoru až nyní a mají smůlu. Nejde vidět vůbec nic.


Mlha se drží a nevstupuje ani po nějaké době.


Cestou k autobusu se počasí moc nezlepšuje a celou cestu nám prší.


Cestou zpět autobusem do Cuzczačíná svítit sluníčko a symbolicky se nám ukazuje duha.
Doprava z Cuzca na místo a zpět se snídaní i obědem a půjčením holí nás vyšla na 55 peruánských solů. Za vstup jsme platili pak ještě zvlášť 10 solů. Pronájem koníka na celou trasu stojí 50 solů, na část to domluvíte za 20 solů.

Žádné komentáře:

Okomentovat