sobota 30. srpna 2014

Queenstown a jezero Wakatipu

Queenstown se rozkládá na břehu jezera Wakatipu, s kulisou pohoří Remarkables v pozadí. Řadí se k městům s nejmalebnější polohou na světě. Město se vyvinulo v přední mezinárodní centrum adrenalinových sportů, včetně bungy jumpingu.
Vycházíme na vrchol Bob´s Peak, kam vede Skyline Gondola. Tady je výhled:


V centru města ochutnáváme pověstný Fergburger. Vybrali jsme si druh Jižní Svině (hovězí, americká slanina, česnekový dip Aioli, avokádo, červená cibule, salát, rajče).


Večer trávíme ve společnosti dalších Čechů v Czech housu. V letadle na Zéland jsme potkali Romana, který tady bydlí, a dal nám na sebe kontakt. 


Další den se procházíme po centru. Původně jsme mysleli, že bychom v Queenstownu vyzkoušeli jízdu na jetboat, ale žaludek po včerejším večeru nám říká, že radši ne.



Podle maorské legendy se jezero Wakatipu zrodilo z otisku spícího démona. Toho upálil milenec krásné maorské dívky, kterou démon unesl. A protože srdce démona stále bije, hladina jezera stoupá a klesá každých pět minut až o 7 cm. 



Glenorchy je poklidné městečko na konci jezera Wakatipu, vzdálené 44km od Queenstownu. Leží ve stínu zasněžených štítů s názvy Mount Chaos nebo Mount Head. Ve zdejší kavárně si pochutnáváme na výborném koláči.


Arrowtown je jedno z nejzachovalejších zlatokopeckých městeček v kraji. Na hlavní ulici působí všechny domy nově, rekonstruovaně a udržovaně.


Důležitou roli zde sehráli čínští havíři. V polovině 19.století zde byli přizváni, aby nahradili evropské horníky, kteří se během zlatokopecké horečky přesunuli na západní pobřeží. V Arrowtownu po nich zůstala čínská kolonie s obnovenými kamennými domečky.


Řeka Clutha a most se slavným bungy jumpingem.






Žádné komentáře:

Okomentovat