pondělí 30. září 2013

Full moon parties na ostrově Koh Phangan



Thajský ostrov Koh Phangan je známý pro své fullmoon párty které se konají za úplňku.
Pro svou popularitu mezi mladými turisty a cestovateli se koná i při jiných fázích měsíce(Nov, první čtvrt kdy má měsíc tvar písmene D atd..).
Na těchto párty vystupují různí Djs a preferuje se zde elektronický hudební styl Psychdelic trance.



Ostrov tímto stylem opravdu žije. Na každém rohu koupíte trika s UV nápisy, mladí umělci ze světa si otevírají obchody s originálním oblečením či obrazy a každý mladý thajec tu umí dělat fireshow.


My jsme měli šanci navšívit halfmoon party, která se koná pravidelně v Džungli, kde je již připravené zázemí, výzdoba, bary a vše co k dobrému večírku patří.

Ikdyž nejsem na toto hudební odvětví expert, mám jisté srovnání s českou hudební scénou kde jsem navštívil desítky podobných akcí.
Jde vidět, že párty jsou zde dělány především pro turisty, kteří z velké části nemají o tomto hudebním žánru široké povědomí. Asi proto DJ mixoval až do půlnoci hudbu připomínající spíše house/dubstep/breakbeat mixovaný s populárnějšími songy které si mohli účastníci párty vesele pozpěvovat. Atmosféra byla výborná a lidé se náramně bavili. My byli ale hudbou trochu zklamáni. Později DJ přitvrdil a začal k hudbě přidávat psychydelické prvky, které tam patří.
Pro nás přišlo vysvobození asi ve 3 ráno kdy na scénu přišel jiný Dj a začal konečně hrát hudbu, kterou jsme na akci očekávali. Bohužel ve 4 ráno jsem zjistil, že mi někdo odcizil firestick(pomůcka pro ohňovou show) a tím pro nás párty skončila. Přestože jsme firestick po hodinovém brouzdání po areálu našli, nechápajícně jsme kroutili hlavou, protože toto by se u nás na těchto akcích pro svobodně smýšlející a umělecky založené lidi rozhodně nestalo.

Výzdoba párty nespočívala jen ve fluorescenčních dekoracích které světélkují pod UV lampami, ale i návštěvníci párty si vezmou patřičné oblečení, pokreslí se UV barvami, nebo si nechají udělat profi body painting, který tu Thajci nabízí na každém rohu.
Malované UV dekorace ovšem opět nedosahují stejné kvality jako ty u nás. Všechny sice krásně světélkují a navozují tak pěknou atmosféru, ale všechny jsou spíš slátanice malých malůvek než umělecké dílo, nad kterým by se člověk pozastavil a vydržel se na něj dlouho dívat jako např. na výtvory ostravského umělce Ciryla .
3D objekty byly ovšem parádní a nespornou výhodou pro organizátory je stabilní místo pro konání párty, které můžou dotvářet, zkrášlovat a nemusí po každém fesťáku celou výzdobu demontovat.



Závěrem bych chtěl podotknout, že ikdyž naše zkušenost, co se týče hudby, nebyla stoprocentní, nerad bych kohokoliv odrazoval. Párty tu bývají časté a tak naše hudební zklamání z jedné párty nemusí být pravidlem. Vystupovalo zde již mnoho světových Djs, včetně skupiny Shpongle.
Pokud tedy máte cestu přes Thajsko, stojí se zde na pár dnů a na párty zastavit. Atmosféra, výzdoba a skvělá organizace je zaručena. Musím podotknout, že ikdyž jsou tyto párty světově známé a uznávané jako jedny z nejlepších na scětě, česká hudební scéna nezahálí a poslední párty Ufo bufo, které jsme se v Česku zúčastnili, se mohla s touto organizačně srovnat, a co se týče hudební stránky, tak ji dokonce daleko převyšovala.



Žádné komentáře:

Okomentovat