středa 25. září 2013

Historická Ayutthaya

Druhý den v Bangkoku jsme se rozhodli podniknout výlet do historické Ayutthayi, která se nachází asi hodinu a půl cesty vlakem od Bangkoku. Jedná se o bývalé hlavní město Siamského království založené ve 14.století. Tím bylo asi 400 let, dokud nebylo v 18.století zničeno ve válce s Barmou.
Na výlet jsme vyrazili z naší základny Khao San Road lodí. Řeka Chao Phraya nabízí výhledy na různé tváře Bangkoku. Míjeli jsme několik chrámu, polorozpadlé chatrče i luxusní vily. Za 15 bathů se dostáváme na vlakové nádraží Hualamphong.


Vlak se pomalu rozjíždí a projíždí v těsné blízkosti kolem příbytků místních. Jsou to většinou otevřené budky, zatřešené vlnitým plechem, na stěnách jsou připevněny krabice klimatizace a satelity. Na jedné střeše vidíme syrové maso vystavené na slunci, vzpomeneme si na sušené maso Jerky, které jsme si dali po cestě do Prahy v RegioJetu. Vidíme z vlaku taky například pána, který sedí přímo v prachu u nástupiště a na zemi balí jídlo, které bude nejspíše potom ve vlaku prodávat. Po vlaku chodí několik prodavačů s jídlem. Co ale nechápeme,že stejná paní prochází stejným směrem několikrát, aniž by se vracela zpátky a nebo vlak by zastavil.


Do řeči se s námi dává milá starší thajka, míří taky do Ayutthuji. Pochází od tama a jede tam navštívit svoji maminku. Dává nám cenné rady, co ve městě navštívit, jak se dostaneme přes řeku a hlavně nám radí, ať si půjčíme kola.
Půjčujeme kola a vyrážíme do turistického centra města. Kola byla opravdu dobrá rada, jednotlivé památky jsou od sebe celkem daleko. Obtížnější je pro nás jízda nalevo a velký provoz, ale díky kvalitní orientaci obou, zdárně trefíme, kam chceme.
Thajské chrámy Waty vycházejí svým tvarem z dřívější stúpy (thajsky čedi). Stúpy vznikly k uchovávání buddhistických relikvií nebo na místech spjatých s Buddhovým působením. Byly ve tvaru polokoule, kde uvnitř byla uchována relikvie a lidé ji mohli obcházet dokola. Postupně se začaly tvary stúp stávat složitějšími, přibyly věžičky a čtvercová podstava.
První chrám, který navštěvujeme, je Wat Mahathat.



Kromě cihlovitých věží a celé řady soch, se zde nachází také známá hlava Buddhy ve stromě. Není přesně jasný její historický původ. Ale vznikla nejspíše tak, že v době útoku barmských vojsk bylo hodně chrámu a soch zničeno v požárů. Chrám byl poté opuštěn po mnoho let a vyrostlo zde spoustu nových stromů. Jeden z nich prorostl nejspíše zničenou sochou Buddhy.


K další památce obrovské zlaté soše Buddhy Phra Mongkonbophit jsme na kole dojeli za pár minut.



V jeho blízkosti se nachází také další chrám dřívější královský palác Wat Phra Si Sanphet.
Tři zachované čedi sloužily k uložení ostatků králů.



Po návštěvě chrámů vyrážíme hledat něco k jídlu. Zkoušíme dojet na plovoucí trh, v domnění, že se snad tam najíme. S koly přeplouváme řeku na loďce, platíme 4 Bathy za převoz a 2 Bathy za kolo. Když dorazíme na plovoucí trh, dost prší a většina stánků je zavřená. Nacházíme zde jenom spoustu blbostí na prodej, ale žádné dobré jídlo.


Nakonec vracíme kola a dobře se najíme u nádraží. Odjíždíme zpět do Bangkoku.


Večer sedáme ještě na jídlo a pivo na Khao San Road. Vedle sedí dva asiati a dávají soudek piva, pijí pomalu, ale hlavně spolu vůbec nemluví a celou dobu jen klikají na mobilech. Vedle zato nějaké evropanky štěbetají o sto šest a objednávají si už druhý soudek.


Nakonec si objednáváme soudek taky. Kdo myslíte, že měl soudek vypitý dříve, my nebo ti dva asiati?






2 komentáře:

  1. Myslím, že Kuba sbalil ty Evropanka a tím pádem jste vypili ty soudky asi tři :) Už jste byli na masáži? Jo a co hotel a bazén? Počasí?

    OdpovědětVymazat
  2. Ty byly sbaleny nějakými Anglány ještě než jsme si stihli objednat soudek. Masáž jsme měli zatím jednu rozehřívácí na půl hodiny. Hotel byl super s bazénem na střeše. V Bangkoku nám pršelo, ale už svítí sluníčko.

    OdpovědětVymazat