pátek 26. ledna 2018

Protesty v Cochabambě

Zatímco jsme ve městě Cochabamba, probíhá další stávka v důsledku nového zákona a zvýšení moci prezidenta Evo Moralese, který ubírá zemi socialistickým směrem. Něco jsem již zmiňovala o protestech, které jsme zažili ve městě Sucre. Situace v Bolívii se ale začíná vyhrocovat a protesty, které proběhly v Cochabambě, byly o dost větší.

Během poledne se jdeme podívat do ulic, všechny cesty jsou zataraseny nejrůznějšími způsoby. Někde jsou postaveny popelnice, jindy je cesta přetažena páskou, zablokována stojícího vozidly, provizorním plotem nebo kameny.


Lidé s transparenty hlídají, aby opravdu nikdo nemohl projet.


Jinde Bolivijci hrají na silnici volejbal nebo fotbal. Ve volejbale mají stejný problém s kabelem jako my na Statku.



Zataraseny jsou nejen hlavní ulice, ale také boční, menší uličky.


Starosta Cochabamby přijíždí v zelené helmě na kole a zapojuje se do protestujícího hloučku lidí.


I zubaři z Cochabamby k tomu mají co říct.


Všechno je zavřeno. Protože jsme předchozí den přijeli z národního parku, nemáme koupené nic k jídlu. Občas se objeví nějaký menší potulný prodavač, nakonec sháníme z různých zdrojů alespoň pár surovin k uvaření oběda a o hladu nejsme.

Paní s pomerančemi ale chybět nesmí.


Policisté už vyčkávají na ulicích.


Náměstí s parkem a katedrálou vypadá skoro jako v každý jiný den, uprostřed se ale shlukuje malá skupinka lidí a protestují.



A toto je ten onen zákon, s kterým jsou nespokojeni hlavně lékaři. Kromě pohotovostí, lékaři stávkují již několikátý týden. Někteří drží i protestní hladovku.


A tady je zhruba shrnutí, co jsme dostali, pro ty, co umí španělsky.


Večer jsou ulice plné lidí. Dav lidí pochoduje ulicemi města s bolívijskými vlajkami a nejrůznějšími transparenty. Lidé skandují hesla jako: "Diktatura NE! Demokracie ANO!" Přirovnávají Bolívii pod vládou současného prezidenta k Venezuele nebo Kubě.




Jedno z hesel zní také "Bolivia dice NO!" V roce 2016 totiž proběhlo v Bolívii referendum, v kterém se mělo rozhodnout, zda Evo Morales může kandidovat počtvrté na prezidentské křeslo. Většina Bolivijců tehdy hlasovala pro ne.




I když Bolivijci své protesty naplánovali schválně na stejnou dobu, kdy probíhá světoznámý Dakar, našla jsem ve světových médiích jen malé zmínky a v českých médiích vůbec nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat