čtvrtek 18. ledna 2018

Bílé a cihlové Sucre

Většina lidí zná z Bolívie spíše La Paz, hlavním městem je ale Sucre. Se svou koloniální architekturou je to jedno z nejhezčích měst v Bolívii. Bílé budovy, střechy z keramických tašek tvoří centrum města. Periferie města už tak hezká není, staví se zde slátanina neomítnutých cihlových domků. Centrum města ale působí velmi čistě a evropsky.


Na střeše kostela Santo Domingo si dáváme čaj a při západu slunce vychutnáváme vyhlídku na město.



Nejstarší část města postavena v kopci se jmenuje Recoleta, nachází se zde i stejnojmenný klášter.


Když vyjdete úzkými uličkami až nahoru, dojdete na náměstí se dvěma pahorky na jedné straně.


A na druhé straně náměstí se nachází arkádová promenáda s výhledem na celé město.



Pahorky jsou zřetelné i ze spodního hlavního náměstí - Plaza 25 de Mayo.


Casa de la Libertad, stojící na hlavním náměstí, hraje v historii Bolívie velkou roli. V roce 1825 bylo právě zde podepsáno založení Bolívijské republiky.


Nachází se tady také síň s portréty prezidentů Bolívie. Když obcházím jednotlivé prezidenty zaujme mě, že většina prezidentů má zmíněno období vlády jen několik pár let, zatímco současný prezident Evo Morales vládne již od roku 2006, což je více než deset let. Za jeho vlády byl totiž prosazen zákon, který umožňuje třetí zvolení prezidenta po sobě. Z podobizen ostatních prezidentů je taky vyčnívající jeho indiánský vzhled. Je totiž prvním zvoleným domorodým prezidentem v Bolívii.


V centru města se nachází také důležitý Mercado central - trh s ovocem, zeleninou, masem a vším možným.


V parku Simona Bolivara testuju dinosauří skluzavku. Nedaleko města se nachází paleontologické naleziště se stopami opravdových dinosaurů.


V Sucre jsme svědky stávky - paro cívico. Protestuje se tady kvůli nového zákona a také zvýšení moci prezidenta Eva Moralese. Nový zákon dává extrémní zodpovědnost všem za zdraví a bezpečnost ostatních. Když zemře pacient v nemocnici, může za to dle zákona doktor, i když například neměl dostatečné vybavení na záchranu pacienta nebo již bylo pozdě. Doktor by měl jít tedy na pět let do vězení. To je důvodem proč v místní nemocnici lékaři už skoro 50 dní nepracují, s výjimkou akutních případů. Zákon se nevztahuje ale pouze na doktory, ale také třeba na zaměstnavatele, taxíkáře, učitele a v podstatě kohokoliv. To je ale jen část zákona a protest je kvůli řadě dalších věcí.


Protesty probíhají v celé Bolívii nyní také právě proto, že v La Paz začíná Dakar. Bolívijci chtějí upozornit na tyto problémy takto i zbytek světa. A protesty pokračují...

Žádné komentáře:

Okomentovat