neděle 28. září 2014

Chrámy a jezera na sever od Ubudu


Po prozkoumání Ubudu se vydáváme na motorce do jeho okolí. Večer před tím ve městěpotkáváme dva páry Čechů z Vysočiny, kteří už mají okolí procestované. Při společné večeři nám poradí pár tipů na cestu. Koupili jsme podle nich místní simku a jezdíme po okolí podle mapy.cz :)

První naše zastávka je nedaleká Goa Gajah známá taky jako Sloní jeskyně. Na Bali nikdy žádní sloni nebyli, říká se jí tak nejspíše podle blízké Sloní řeky. Jeskyně je vytesána do podoby tváře démona a vstupujete přímo do jeho úst.



Svatý pramen Tirta Empul byl objeven roku 962 n.l.. Balinésané věří, že má magickou moc. Proto je zde vystavěn chrám a lázně. Kvanta místních sem hlavně o víkendech dojíždí a koupou se v této posvátné vodě. Ta tryská do několika bazenků z hlav, které hindusité postupně obchází, u každé z nich se pomodlí a opláchnou. Někteří si svatou vodu nabírají také v kanystrech domů.



Chrám Gunung Kawi se skládá z 10ti pomínků vytesaných do skály. Schází se k nim po zhruba třista schodech. My jsme se na na chrám rozhodli podívat shora z rýžových teras.






Gunung Kawi Sebatu, nedaleko předchozích chrámů, také s malými lázněmi.




Po cestě za chrámy a jezery míjíme nespočet rýžových polí a teras. Některá pole jsou zatím zcela zaplanena vodou a vesničané malé výhonky rýže teprve sadí, na jiných už probíhá sklizeň.








Gunung Batur 1717m vysoká sopka se stejnojmeným jezerem. Okolní zemina je tvořena zbytky ztuhlé lávy.

  

My si u jezera pochutnáváme na čerstvě ulovené rybě s názvem Nila.


Výhled na sopku a jezero z města Penelokan (v překladu název města znamená místo s výhledem).





Chrám Puru Ulun Danu Bratan, tento velmi důležitý hindu-budhistický chrám byl vystavěn v 17.století. Je věnován bohu vody Dewi Danu, možná proto je vystavěn na malém ostrůvku obklopeném vodní hladinou jezera Bratan.



Holčička, kterou potkáváme na marketu ve městě Candikinung nedaleko jezera Bratan.


Kromě rýžových polí projíždíme kolem kávových plantáží a zahrad místních. Ty se spíše podobají menší džungli. Místní jsou ochotní a rádi vás po svých zahradách provedou. Vidíme tak například jak roste ananas. Jedna plodina rodí vždycky pouze jeden plod. Rok trvá než vyroste první ananas, další plody už rostou po půl roce. Ochutnáváme sladké ovoce markíza. Farmář nám ukazuje, jak se liší strom odrůd kávy robusta a arabica.


Na jedné kávové farmě zastavujeme, abychom ochutnali speciální Luwak coffee neboli cibetkovou kávu. Cibetky žijí ve stromech v Indonéské džungli. Jejich oblíbenou stravou jsou kávové zrna. Tito noční savci si poctivě vybírají jen ty nejlepší a zralá zrna. V jejich žaludku projde káva chemickými reakcemi a fermentací. Protože je neumí strávit, vyloučí je společně s dalšími zbytky potravy. V hovínkách cibetek zůstávají proto neporušená zrna. Ty místní obyvatelé v pralese posbírají, několikrát očistí a opraží. Výsledkem je káva s ještě výraznější a silnou chutí.





Kromě kávy zde pěstují také několik druhů koření. Cibetkovou kávu nám přinesou smíchanou s kokosovým mlékem, žen šenem a dochucenou hnědým cukrem.

 
Na některých z rýžových políček se občas, hlavně k večeru zastaví vznešené bílé volavky. Balinésané věří, že přináší štěstí. Podařilo se je nám vidět hned několikrát. Doufáme, že nám také přinesou štěstí na našich dalších cestách, které směřují na sousední ostrov Lombok.





2 komentáře:

  1. Velbloudici, ty fotky z rýžových polí jsou fantastické! Myslím ze pro kubu to bylo hodně vděčné téma!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekujeme. Ryzova pole na Bali byla nadherna, na Lomboku ani na Timoru uz tak hezka nebyla. Mimochodem velbloudika nam zabavili na letisti,ale vybojovala jsem ho zpet :)

      Vymazat