pátek 5. září 2014

Západní pobřeží, ledovce a město Hokitika

Západního pobřeží Jižního ostrova je od zbytku Zélandu izolováno vysokým pohořím. Se svou hornickou minulosti, rozeklanými horami, ledovci, deštnými pralesy, drsnými plážemi a slabým mobilním pokrytím si uchovává svůj vlastní ráz. Západní pobřeží je také známo svým vlhkým podnebím, my jsme ho ale zastihli s jasně modrou oblohou. 


Bruce Bay, na další fotce, patří mezi Top 10 novozélandských pláží.


Gillespies Beach, kde v kempu přespáváme a máme výhled na Mount Cook (nejvyšší hora NZ) a Mount Tasman, tentokrát z opačné strany. 


V noci nad námi září tisíce hvězd tak silně a intenzivně. Za nimi se vine závoj mléčné dráhy. Je to nepopsatelně krásný pohled. Do toho křičí oceán, vysoké vlny a mořská pěna narážejí na břeh a vrací se zpět do moře. Připadám si jako ve filmu Pí a jeho život.


Jezero Matheson, obklopené lesem, odrážejí se v něm štíty výše zmiňovaných hor.


Foxův Ledovec


Ledovec Franze Josefa


Legenda o dívce jménem Hine Hukatere (v překladu z maorštiny lavinová dívka) vypráví o vzniku ledovce. Ta dívka milovala chození a lezení po horách více než jakoukoliv jinou aktivitu. Její milenec Tawe s ní její zálibu nesdílel. Hine Taweho ale vždy přesvědčila a často spolu chocili po horách. Na jednom výšlapu Tawe uklouzl ze skály do údolí a zabil se. Hine plakala pro něj tak moc, že její slzy zaplavily celé údolí. Bozi její slzy zmrazili, aby zde zůstaly jako vzpomínka na její žal.
Ledovec Franze Josefa a Foxův ledovec- oba asi 13km dlouhé- jsou jedinečné v tom, že sestupují z oblasti věčného sněhu až k deštným pralesům.
Díky výšce okolní vegetace se dá také snadno odhadnout, kam ledovce sahaly v minulosti. Čím je okolní vegetace vyšší, tím je to delší doba, kdy zde ledovec ležel.
Oba ledovce velikou rychlostí ubývají. Koukáme na starší tabule odhadující velikost ledovce v roce 2020, současná velikost je už ale mnohem menší. 


Hokitika je jedno z nejhezčích a největších měst západního pobřeží. Dáváme si tady fish and chips na pláži při západu slunce. Na plážích západního pobřeží je často vyplaveno spousta větví i celých kmenů.


Náš kemp zde má výhodnou pozici v blízkosti Glowworm Dell, rokle plné svítících larev bedlobytek. Narozdíl od našich světlušek je světlo bedlobytek rozmazanější. Člověk si zde ale stejně připadá jako uprostřed vesmíru.


Hokitika Gorge s tyrkysově modrou vodou 


Pancake Rocks (Palačinkové skály) v Punakaiki tvoří vrstvy vápence, oddělené tenkými vrstvami měkčího jílovce, který byl během stovek tisíců let narušován deštěm a vodou. 



Při přílivu se podzemními tunely dostane mezi skály voda a vytryskne různými otvory mezi skalami.




Jezero Brunner


Žádné komentáře:

Okomentovat