čtvrtek 21. listopadu 2013

Poloostrov Coromandel

Vydáváme se na cestu Severním ostrovem. Náš výlet začíná na východním pobřeží poloostrovem Coromandel. Koncem devatenáctého a počátkem dvacátého století byl svědkem zlaté horečky a těžby mohutných damaroní.

Jako první přijíždíme do města Thames- brány Coromandelu. Hlavní silnici lemuje postavena řada jednopodlažních budov. Občas z řady domků vystupuje zámožně vyzdobená vila, pozůstatek zlaté horečky. Největší sláva města je ale asi te tam a dnes to tady vypadá jako v nějakém unuděném westernovém městečku, chcípnul tady pes. Nám to ale nevadí, nabíráme v městském infocentru potřebné mapky a letáky a vydáváme se do blízkého Kauaeranga Valley. Přespáváme v jednom z DOC kempů a testujeme poprve naši postel v autě. Nemůžeme sice usnout kvuli bzučení spousty komárů, co nám nalítali do auta. Ráno se ale od Lukáše, který spal ve stanu, dovídáme, že ho ze spaní rušilo naříkání vačice chycené v pasti.


Další den vstáváme brzo. Z Kauaeranga Roadend vyrážíme na vrchol The PINNACLES (759m). Hned ze začátku cesty potkáváme několik úctyhodných damaroní. Dále vycházíme po mohutných kamenných schodech, které zde byly v minulosti vybudovány, právě kvůli těžby damaroní. Několikrát přecházíme mosty přes říčky, jimiž se klády spouštěly dolů do řeky Kauaeranga. Stále stoupáme buší. Hornatá krajina nám nabízí stále lepší výhledy. Na samotný vrchol stoupáme po prudkých schodech, které jsme vzdali počítat. Výhled dokonce na oceán stojí za to. Na vrcholku na nás dohlíží mohutné postavy skal.



Další den vyrážíme na sever poloostrova. Chceme vidět CATHEDRAL COVE a HOT WATER BEACH. Obě místa je dobré navštívit za odlivu. Pro jeskyni na pláži s katedrálovou klenbou se rozhodujeme jako první. Pláž je vcelku skryta, turistům ale dobře známá. Po zhruba 30 minutách cesty po pobřeží přicházíme k pláži s bílým pískem a tvarovanými skalami vystupujícími z moře. Pláž je naprosto rozdílná od pláží západního pobřeží, podobnější je snad plážím, které jsme viděli v Thajsku. Různobarevná klenba jeskyně mění svůj průřez a otevírá vstup k další pláži. Obroušená skála trčící zde z vody mi připomíná jednu z maorských soch.





Hot Water Beach nám doporučovalo navštívit hned několik lidí. Přímo na pláži vyvěrají prameny horké až 60oC. Půjčují zde rýče a tak si můžete v písku vykopat vaše vlastní lázně. A smíchat horkou vodu vyvěrající z pramenů se studenou vodou přicházející s vlnami z moře. Bohužel je zrovna neděle a navštívit Hot Water Beach napadlo více lidí. Nakonec nacházíme ale taky svoje místečko. A alespoň se zasmějeme na fotce, když nám do záběru nad hlavy nějaká paní stále strká svůj zadek.



Poslední místo, které na Coromandelu cestou na jih navštěvujeme, je město WAIHI. The Cornish Pumphouse byl postavený v roce 1903 jako dům pro parou poháněnou pumpu odčerpávající vodu z místního dolu Martha. Zajímavostí je, že kvůli ohrožení stability jeho konstrukce byl v roce 2006 přemístěn asi o 300 metrů dále z jeho původního stanoviště.



Žádné komentáře:

Okomentovat