středa 20. listopadu 2013

Muriwai beach a surfing

V blízkosti Muriwai beach trávíme nějaký čas. Pomáháme zde Bridgit a Martinovi v surfařské škole.

Na fotce: Němec Sebastian, Bridgit, Barča, Jacob a dole Lukáš

Naše chatička na skále s nádherným výhledem na moře.

 

Samotná pláž je dlouhá několik kilometrů. Její specialitou je malý ostrůvek u pláže, který se stal útočištěm pro kolonii asi 2000 terejů australských (anglicky gannets). Přilétají každoročně hnízdit z Austrálie. Ptáky zde můžete spatřit opravdu zblízka. Na chvíli si zde můžete připadat jako v jednom z pořadů National Geographic. Vychytali jsme nejlepší dobu pro jejich pozorování. Ptáci zde každoročně začínají hnízdit v říjnu a v listopadu sedí na vajíčkách.




Od Johna, u kterého jsme bydleli v Kumeu, jsme dostali tip, kde na Muriwai beach nasbírat jedlé mušle. Na ono místo se vydáváme za odlivu. Tehdy voda odhalí kameny, které jsou posety stovkami černých mořských živočichů. Kromě mušlí odhalí moře taky spoustu hvězdic. Je povoleno si odnést dvacet kusů mušlí na osobu. Je to tak akorát pro uvaření dobré večeře. Vaření se tentokrát ujímá Kuba a vaří opravdu výborné těstoviny s mušlemi na pepři a česneku.



Největší výhodou zde je určitě to, že si můžeme půjčovat veškeré vybavení na surfování zadarmo.
Na úvodní lekci se dozvídáme o zrádných proudech, jak pojmenovat jednotlivé části surfu, učíme se postavit na surf, chytnout vlnu a svést se na ní.


Čtyři základní rady, jak poznat proud:
1. klidné místa mezi více lámajícími se vlnami,
2. vlny se navzájem křižují,
3. vlna nese sebou nějaké předměty a pěna vlny není bílá, ale plná písku,
4. proudy jsou časté okolo mysů, výběžků a skal, v zálivu, zátoce, v ústí řeky do moře

Co dělat, když se dostanete do proudu: Nepanikařit a neplavat směrem, ke břehu, protože proud vás stejně odnese. Plavat rovnoběžne se břehem, až se dostanete z proudu, tak ke břehu. Pokud jsou kolem další plavci, serfaři. Zvednout ruku nahoru, znamení, že potřebujete pomoct.

Části prkna: začátek- nose, konec- tail, prohnutí- rocket, hrany- rails, ploutve- fins, 3 ploutve- truster.


Když jsme se na Muriwai pláži zajeli podívat poprve ještě jako turisti z farmy od Johna, zrovna pršelo. V dešti a ukrutné zimě jsme viděli ve vodě bojovat skupinku surfařů. Nedokázali jsme si představit být v té zimě na jejich místě. Naše představy o surfovaní v šortkách a bikinách mizí. Když ale do vody o týden později vstupujeme v teplém wetsuitu, zima nám není ani trošku. Na úvodní lekci vyfasujeme opravdu velké prkno, moje měří 9,5 stopy. Na tak velké prkno je lehké se postavit a v člověku to vzbudí velké nadšení. Těžší snad než se postavit je se k pořádné vlně prodrat. Zklamání přichází s druhým pokusem na prkně, tehdy dostávám prkno 8,4 stop dlouhé. Na suchu mezi nimi člověk pořádně rozdíl nevidí. Ve vodě rozdíl, ale pořádně pocítí. Tak lehce to ale nevzdávám a ještě když vím, že to poprve šlo. Takže bojuju. A daří se. Při každém surfování vidím pokrok a baví mě to čím dál víc. Rozpoznávám, která vlna je ta pravá. Později zjišťuji, že když pořádně zapádluju, chytím i menší vlny. Kuba už další surfování sjíždí vlny na prkně 7,6 stop dlouhých. Radí mi, jak se více rozjet. Baví nás to oba a hodně :)



Kromě surfování zkoušíme na Muriwai taky gyroskop.


Líbí se nám tady hodně. Místo původních dvou týdnu, nakonec zůstáváme tři.
Z chatky pozorujeme nádherné západy slunce. A večer hvězdy, které tady neskutečně září. Nejzářivější Mars svítí přímo nad naší chatkou. Zrovna je zde krátká doba v roce, kdy si můžete koupit pyrotechniku a prskavky. Takže několik večerů blýskají ohňostroje i nad námi.


Žádné komentáře:

Okomentovat