středa 27. listopadu 2013

Jezero Tarawera a geotermální oblast Wai-O-Tapu

Z poloostrova Coromandel pokračujeme dál na jih směr Rotorua. Návštěvníky sem lákají horké termální prameny a vulkanické jevy. Z řady otvorů a puklin v zemi se zde line pronikavý zápach sirovodíku připomínající zkažené vejce.
My zde dojíždíme až za tmy. Po asi hodinovém neúspěšném popojíždění a hledání kempu, to vzdáváme a parkujeme u jezera Tarawera. Ráno jsme překvapeni, na jak krásném místě jsme zastavili. Nad jezerem se drží oblak mlhy. Odrazy vycházejícího slunce se třpytí na hladině, po které elegantně plují černé labutě. 





Jezero vzniklo výbuchem sopky Mount Tarawera v roce 1886. Několik Maorských vesnic zde bylo zničeno, kromě nich taky slavné vějířovité křemenné sintrové Růžové a Bílé zahrady.

Další den kromě relaxu u jezeara vyrážíme do Wai-O-Tapu, nejpůsobivější geotermální oblasti na Novém Zélandu. Příjíždíme zde akorát na čas, protože každý den v 10:15 zde gejzír Lady Knox chrlí vodu a páru. Občas se mu přezdívá taky spolehlivý gejzír, protože jeho pravidelnou erupci způsobují zaměstnanci parku přisypáváním mýdlového prášku. 



Hlavní atrakcí je zde ale bublající a syčící bazének Champagne Pool s nádherně zbarveným zkamenělým okrajem.




Do dalšího barevného jezírka Artist´s Palette vytéká voda z Champagne Pool. Velké množství barev v areálu je způsobeno různými složkami minerálů. Zelená- koloidní síra, železité soli. Oranžová- antimon. Fialová- oxid manganu. Bílá- křemen. Žlutá- síra. Červenohnědá- oxid železa. Černá- síra a uhlík.





Žádné komentáře:

Okomentovat