čtvrtek 19. prosince 2013

Osamocený Taranaki a západní pobřeží



Jako mladý odvážný muž, Mount Taranaki stál společně s horami Ruapehu, Tongariro a Ngauruhoe uprostřed severního ostrova. Po prohrané bitvě o srdce krásné Pihangy musel útéci na klidné místo na západní pobřeží ostrova. I nyní pokud zastihnete Mount Taranakiho schovaného v mracích, znamená to, že schovává slzy, které stále roní pro krásnou Pihangu.
My se na vlastní oči přesvědčujeme, že je stále dost smutný. Při příjezdu do Stratfordu, kde by měla být celá hora krásně vidět, my nevidíme ani kousek. Celá půlka oblohy je zastřena velkým bílým mrakem. Jen hádáme a podle mapy určujeme, kterým směrem Taranaki vůbec vězí.


Mount Taranaki (nebo někdy taky Mount Egmont) je vysoký 2518m, výstup na něj je dost zrádný.V návštěvnickém centru je na cedulce s informací, kolik při výstupu na vrchol zemřelo lidí, čerstvě přepsáno 58 na 60. Pár zkušených horolezců na vrcholu zastihla sněhová bouře. I když dva dny přečkávali ve sněhovém ukrýtu, který si postavili, nakonec umrzli. Díky tomu, že je Mount Taranaki velmi blízko oceánu, se na něm mění počasí z minuty na minutu. Nám počasí moc nepřeje. Proto štěstí raději nepokoušíme a na vrchol se nevydáváme. Zkoušíme alespoň kratší procházku k vodopádu Dawson Fall.


Severně od Mount Taranaki se nachází město New Plymouth. Procházíme se po moc hezky upravené stezce po pláži s lavičkami a výhledy. Docházíme až k soše umělce Len Lye 45metrů vysoké Wind Wand. Vysoký červený prut je vyroben z pevných a přitom pružných skelných a uhlíkových vláken. Díky tomu se ve větru pohybuje a ohýbá. 


Navštěvujeme galerii Puke Akiri, kde vystavují například maorské kabelky a kabát pokrytý peřím kiwiků i jiných ptáků. Poslední bod naší  navštěvy ve městě je most Te Rewa Rewa s výhledem na Mount Taranaki. Ten se nám tady aspoň na chvíli z poza mraků odhalí.

 

Přespáváme na nejzápadnějším cípu severního ostrova u majáku Cape Egmont. Podél pobřeží přes Surf highway míříme dál na jih směr hlavní město Wellington.
Pláž Koitiata


Žádné komentáře:

Okomentovat