pondělí 13. října 2014

Ostrov Atauro

Ostrov Atauro leží zhruba 36 km severně od hlavního města Východního Timoru Dili. V minulosti byl Atauro využíván portugalskou i indonéskou vládou jako místo exilu. Svoji izolací vytvářel přirozené vězení pro disidenty a odpůrce režimu.


Nachází se zde jeden z nejkrásnějších korálových útesů na světě. Ten je domovem pro stovky nejrůznějších druhů ryb. Vydáváme se rybářskou loďkou přímo k útesu.



Šnorchlování a korálový svět pod vodní hladinou


Barry´s Lodge, kde jsme byli ubytovaní, se řídí základy Permakultury, což znamenalo například suchý záchod. Ubytování na nás působilo moc příjemně, v ceně bylo taky výborné jídlo. Jedinou nevýhodou bylo, že cena oproti ubytování na Bali byla o dost vyšší.


Podvečerní procházka po ostrově.


V noci byli krabíci poustevníci rozeseti jeden vedle druhého všude na chodníku i na písku na pláži. Jsou to krabi suchozemští a večer pochodují za potravou.


Rybáři z Ataura jsou známi svou dovedností dobře lovit ryby s harpunou. Díky potápěcím brýlím jsme je viděli přímo v akci pod vodou. Z harpuny vystřelí šíp a snaží se zasáhnout rybky mezi korály. Pro šíp se poté potápí. Pokud je šíp prázdný, znovu ho použijí pro další pokus.



Tradiční brýle, které si rybáři pro lov pod vodou vyřezávají ze dřeva.



V reálu jsme ale viděli, že už dávají spíše přednost obyčejným plastovým brýlím.


Trajekt pluje z Dili na Atauro jen v sobotu. Proto jsme cestou tam využili fast boat. Hopsala po vlnách tak, že to byl zážitek srovnatelný s angunou. Cesta trvala ale oproti dvou hodinám na trajektu hodinu jednu.


Protože každou sobotu připlouvá na Atauro trajekt, koná se v přístavu trh. My jsme dostali doporučeno koupit zde na slunci sušené chobotnice, prý jsou výborné na barbeque. Šly cítit ale velmi výrazně už na dálku, že jsme si cestování s nimi trajektem do Dili raději rozmysleli.


Cestou trajektem jsme měli možnost vidět kromě jiného spoustu létajících ryb.

Žádné komentáře:

Okomentovat