pondělí 11. listopadu 2013

Západní pobřeží

Západní a východní pobřeží Severního ostrova jsou dost rozdílné. Zatímco na východním pobřeží jsme objevili klidnější vodu a zlatý písek, např. pláž Takapuna. Na západním pobřeží se z tmavě hnědého písku derou větrem bičované skály a ke břehu doráží obrovské vlny.


Jako první na západním pobřeží navštěvujeme pláž PIHU, kam nás ještě vzali Honza s Gitanou. 3km dlouhá Piha nás opravdu ohromila. Tmavě hnědý písek s magnetickými lesklými zrnky zde vidíme poprve. V mokrém písku se zrcadlí oblaka, útesy i lidi procházející se po pláži. Útes uprostřed i skaliska po stranách dávají pláži výraznou tvář.



Na jih od Pihy se nachází pláž KAREKARE. Pokud jste viděli film Piano, tato pláž vám bude povědomá. My se zde vydáváme na Zion Hill Track. První polovinu tracku jdeme buší po skaliskách nad pláží. Zakroucené větve a palmové listy nám občas odhalí nádherné výhledy na pláž a moře.


Po necelých dvou hodinách cesty scházíme do údolí Pararaha zalitého vodou. Větve stromů se natahují z mokřad jako ruce tonoucích volající o pomoc. Cestou zpět procházíme mezi travinami, tunelem ve skále a černým pískem zpět k výchozímu bodu.



Karekare společně s Pihou patří mezi top 10 pláží na Novém Zélandu. Dojem z pláže může ale neuvěřitelně zkreslit počasí. Po cestě z Karekare se stavujeme podruhé na Pihu. Je příliv. Písek, ve kterém se minule zrcadlila skaliska, je zaplaven vodou. Zatažené nebe na kráse pláži taky moc nepřidává.

Pláž TE HENGA (Bethells Beach) byla po staletí osídlená Maory, nedaleko pláže se nachází nejzachovalejší ostrovní opevněné sídliště této oblasti. Další zajímavostí pláže je, že se na jejím pobřeží natáčely scény k seriálům Xena a Herkules.


Nedaleko této pláže se nachází jezero WAINAMU s obrovskými písečnými dunami. Sjíždění mohutných dun není zas taková legrace, igelitka ani karton nefungují a všechen písek se dostane pod kalhoty. Na vrcholku duny se skýtá podívaná na nekonečnou rovinu písku.


Na nejsevernější z těchto čtyř pláží MURIWAI BEACH trávíme nějaký čas a pomáháme zde v serfařské škole. O serfování a pláži podrobněji v dalším článku.

Pro ty, kteří chtějí projít celou oblast západního pobřeží a vidět ty nejhezčí místa během pár dnů je nově otevřený Hillary track. Protože my v okolí trávíme více času, prohlížíme části Hillary tracku postupně. Jeden z tracků dokonce začíná ani ne 5 minut od naší chatky a to GOLDIE BUSH. Vybíráme trasu po proudu řeky Mokoroa. Po hodině a čtyřiceti minutách docházíme k opravdu velkým Mokoroa vodopádům. Zpět volíme trasu přes les. Většině tracků lesem se tady říká bush walks a název je trefný, opravdu procházíte ne lesem ale buší. Obklopují nás naprosto rozdílné stromy a rostliny než u nás: všelijaké palmy, kapradí velikosti stromů, trojbarevné květiny a neznámé zvuky ptáků.



Track TE HENGA WALKWAY v podstatě navazuje na Goldie Bush Walkway. Na tuto procházku se vydáváme k večeru. Slunce se již blíží k obzoru a zalívá kopcovitou krajinu různými odstíny světla a pohádkovou atmosférou. Docházíme k vyhlídce na pláž a vydáváme se dál po členitém pobřeží.



Neskutečný žlab zalívá voda a světlo zapadajícího slunce. Skálu nad ním si vybrali racci jako své hnízdiště a vajíčka v hnízdech bedlivě střeží a nebojí se i zaútočit na možné narušitele. To poznal na vlastní kůži Lukáš.


Žádné komentáře:

Okomentovat