pondělí 20. listopadu 2017

Rio de Janeiro - pláž Ipanema, výstup na horu Morro Dois Irmãos a procházka po favele

Ipanema je druhou nejznámější pláží v Riu de Janeiru a nachází se na jih od pláže Copacabany. Stává se našim výchozím bodem pro výstup na horu Morro Dois Irmaos, což v překladu znamená Dva bratři. Chystáme se konkrétně na vyššího z nich.


Jako problém se může zdát to, že cestou nahoru musíme projít favelou, což je portugalský název pro obydlí nejchudších obyvatel.


Přes favelu se ale dá projet nahoru rychle díky mototaxi a tak toho využíváme. Řidiči už na nás čekají, tak jen vybrat toho nejhezčího.


Na motorkách projíždíme zakroucenými uličkami favely až k začátku džungle. Tam už musíme pěšky. Úzkou cestičkou stoupáme a pokračujeme nahoru.
Po nějaké době se nám odkrývá výhled na další favelu s názvem Rocinha. Rocinha je největší favela v celé jížní Americe a žije zde 150 až 300 tisíc obyvatel. Zrovna když na favelu koukáme rozezní se strašné rány -jakoby se střílelo. Jsou to dělobuchy, gangy se nejspíš domlouvají mezi s sebou, možná je to i kvůli nadcházejícímu svátku, který je tady další den.



Poslední část výstupu džugle ustupuje a jdeme přímo na sluneční výhni.


Nad hlavami nám poletují černí ptáci.


Na úplném vrcholku se nám otevírá výhled taky na druhou stranu. Vidíme celou Ipanemu i nalevo sochu Crista. Ten velký ovál pod ním jsou dostihy.


A tak tu chvíli posedíme a vychutnáváme si to.


Cestou dolů procházíme už favelou pěšky. S žádným problémem se zde nesetkávame.



Na západ Slunce se vydáváme na výběžek mezi plážemi Copacabana a Ipanema s výhledem na zapadající slunce za Dvěma bratry. Výběžek je porostlý kaktusy a střeží jej parta místních koček.



Doubrou noc, Rio de Janeiro, opravdu jsi nás uchvatilo a těžko budeme hledat krásnější město.


Žádné komentáře:

Okomentovat