čtvrtek 13. března 2014

Jezero Tekapo a Pukaki

Jezero Tekapo je výjimečně krásné svou neskutečně modrou barvou vody. Ta je způsobena jemnými částečkami hornin přinesenými ledovci. My se sem vydáváme na novoroční výlet.

 

Na začátku jezera stojí kostel Dobrého Pastýře a v jeho těsné blízkosti se nachází bronzová socha ovčáckého psa jako hold důležité roli, kterou tato zvířata sehrála v rozvoji farmaření.


Pastevectví je pro tento region nesmírně důležité a promítlo se také do jeho názvu. Jméno Mackenzií získal tento region po legendárním pastýři. Ten údajně ukradl 1000 ovcí a byl s nimi chycen právě v této oblasti. Zdejší ovečky jsou na první pohled mnohem tmavší než ovce na Severním ostrově. Se svoji hnědo béžovou vlnou splývají se stejně zbarvenou seschlou travinou. Celkově oblast v blízkosti Christchurch je jedna z nejsušších na Novém Zélandu.


Jezero navštěvujeme právě v dobu, kdy kolem něj kvetou fialovo růžové vlčí boby (ang.lupiny). Projíždíme kolem celých polí těchto květin.


Díky čistotě atmosféry nad jezerem je toto místo vyhlášené pro pozorování noční oblohy, někdy je zde prý dokonce vidět polární záře. Měli jsme štěstí a mraky nám v noci odhalili intenzivně zářící hvězdy a souhvězdí. Další den vycházíme na kopec Mount John, kde se nachází také observatoř pro pozorování hvězd.



Navštěvujeme také nedaleké jezero Pukaki se stejně krásnou modrou barvou. 


Mraky nám ale kompletně zahalují celou scenérií okolních hor, na kterou jsme čekali. Nevadí, snad se poštěstí příště.


Žádné komentáře:

Okomentovat